ПРЕГЛЕДИ И КОНСУЛТАЦИИ

ПРЕГЛЕДИ И КОНСУЛТАЦИИ
ПРЕГЛЕДИ И КОНСУЛТАЦИИ2018-11-07T07:55:53+00:00

Project Description

Анализ и изготвяне на пълна кръвна картина( ПКК)

Доброто здраве и качеството на живот на вашите любимци в дългосрочен план зависи в голяма степен от редовните профилактични прегледи. Те ще ни позволят да засечем симптомите преди заболяването да е причинило трайни и често необратими последици.

Информацията от всички ветеринарно-медицински прегледи става част от  медицинската история на вашия домашен любимец. Тя се въвежда в електронна база данни, която позволява да бъдат правилно проследени всички последващи промени в общото му състояние.

Правилните и подробно направени прегледи дават много ценна информация на лекаря. Те го насочват към списък от заболявания, които трябва да бъдат потвърдени или съответно – изключени. По тази причина се налага много често  да се направят допълнителни изследвания като: кръвна картина, биохимия на кръвта, ехография, рентгенография, изследване на урина, биопсия и др., за да бъде поставена точна диагноза и съответно да се започне подходяща терапия.

ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ

Ако вашият любимец страда от прогесиращо сърдечно заболяване, той може да покаже видими симптоми. При кучетата тези симптоми включват кашляне, припадъци, слабост и нежелание за активности, учестено дишане докато почива или спи (над 30 вдишвания в минута) , подуване на стомаха. При котките признаците са припадане, учестено коремно дишане, летаргия, болезненост в крайниците или парализа, по-често и продължително криене от обикновено. Препоръчваме Ви ако видите някои от тези симптоми незабавно да запишете час за преглед при нашия кардиолог.
  • Глаукома – повишено вътреочно налягане, което може да увреди оптичния нерв. Това е най-честата причина за слепота на кучета.
  • Катаракта – помътняване на прозрачната леща на окото в следствие на генетично заболяване, инфекция, възрастови изменения или травма.
  • Сух кератоконюктивит (сухо око) – намалено количество или некачествен състав на сълзите.
  • Заболяванияна клепачите.
  • Заболявания на роговицата – анатомични нарушения или помътняване.
  • Отлепяне на ретината.
  • Травми.
Както при хората, така и при животните с напредването на възрастта се увеличава риска от различни заболявания. Самата природа на животните обаче – „оцеляват само най-силните” – обуславя болните да не показват своята слабост колкото се може по-продължително. Като стопани на домашни любимци, ние искаме да направим възможно най-доброто за да може те да останат до нас максимално дълго. Улавяйки от рано симптомите на дадено заболяване често можем да променим хода му и да удължим живота на нашия любимец.  По тази причина препоръчваме възрастните животни (над 8 години) да преминават пълен преглед и кръвни изследвания веднъж на 6 месеца. Ние можем да назначим индивидуален план за всеки пациент.

Повечето ветеринарни лекари са привърженици на идеята болшинството от домашните любимци, които не са с цел развъждане да бъдат кастриране. Това произлиза от факта, че това е ефективен и морално отговорен подход за регулиране популацията на бездомните животни.

В допълнение, кастрацията, може да доведе до модификация в поведението на домашните любимци. Кастрираните пациенти са много по-спокойни и се адаптират по – лесно в среда където има други домашни любимци. С кастрацията свеждаме до минимум рискът от развитие  възпалителни и  онкологични заболявания на яйчниците, матката и тестисите.

Ранната кастрация при женските  куче и котка намалява рискът от развитие на тумори на млечната жлеза до минимум.

Подходящата възраст за кастрация е индивидуална особеност. За пример бихме посочели, че  средните и едрите породи кучета е добре да бъдат кастрирани след завършване периода на растеж.

По време на планирана анестезиологична процедура за кастрация могат да бъдат адресирани редица други проблеми като задържани зъби, корекция на херниални дефекти, рентгенографии за наследствени или придобити ортопедични проблеми.. При едрите кучета кастрацията е момент който може да се използва за извършване на пришиване на стомаха към коремната стена  gastropexia.Това е превантивен подход с намаляване на риска от превъртане на стомаха.

Най-общо, преданестезиологичните кръвни изследвания ни дават информация за общото състояние на организма. Чрез подобен тип изследване можем да разберем ако е налична анемия, скрит възпалителен процес или силно намален брой на тромбоцити. Последните са вид клетки, които са основна част в процеса на кръвосъсирване.  Биохимичните изследвания биха ни помогнали да изберем подходящи анестезиологични препарати спрямо конкретни нужди на пациента.

С напредване на възрастта рискът от наличие на скрити  (предклинични) състояния нараства. По време на преданестезиологичният преглед е добре да споделите с вашият ветеринарен лекар всеки медикамент или хранителна добавка, която вашият домашен Любимец приема. Това често е пропускан факт заради дългосрочната употреба на дадени медикаменти. Стопаните приемат тяхното използване, като рутинно и незначително.

Сърдечните глисти са вид паразити с дълги между 18 и 45 см и с дебелина няколко мм.

Както показва наименованието им крайната фаза на развитие е в сърцето на кучето или котката. Нашите домашни любимци се заразяват след като бъдат ухапани от комари, които са преносители на  това заболяване. Въпреки, че това заболяване е все още малко познато в България, то е добре разпознато като реална опасност за нашите домашни любимци. Добрата новина е, че с редовна ЕЖЕМЕСЕЧНА  профилактика, можем да предпазим нашите пациенти от това състояние и да спестим много тревоги на техните стопани.

Основна стъпка при започване на подобна профилактика на кучета на възраст над 6-7 месечна възраст е да бъде направен тест за носителство на подобно заболяване.

Да,  категорично.  Вашият домашен любимец старее в много по-ускорен темп в сравнение с хората. Това означава, че имунната система на животното също старее много бързо. Така че, въпреки че имунитетът, осигурен чрез ваксини, може да продължи много години при хората, той не трае толкова дълго при нашите домашни любимци.
Много от болестите, за които ваксинираните домашни любимци са много инфекциозни и изключително сериозни (често фатални). Често за заразяването не е необходим директен контакт между животни. Заразяването с вируси и бактерии може да стане  от заразена трева, обувки, ръце и т.н. Можете лесно да внесете  такъв ммикроорганизъм у дома, при вашия домашен любимец и никога да не го знаете! Най-доброто лечение е превенцията чрез ваксини. Вашият ветеринарен лекар ще ви помогне да направите график за ваксинации за вашето конкретно домашно животно и неговите специфики, така че да се правят  само необходимите ваксини през подходях период.
Освен това цялостния преглед, който се прави по време на ваксинацията,  дава на ветеринарния лекар възможност да установи, ако има проблеми с вашия домашен любимец. Това е и идеалният момент да обсъдите всякакви опасения, които може да имате. Дори малки  промени, установени  при  ежегодния преглед, като загуба на тегло, променен апетит, намалено зрение  и заболяване на зъбите, могат да окажат дълбоко влияние върху живота на вашия домашен любимец.

Офталмологичният преглед на нов пациент включва:
• Получаване на подробна офталмологична история
• Изследване на зрителните рефлекси
• Изследване на предния сегмент на окото (клепачите, конюнктивата, роговицата, предната камера, ириса и лещата), използвайки биомикроскоп и офталмоскоп.
• Изследване на задния сегмент на окото (стъкловидното тяло, ретината и оптичния нерв) с помощта на индиректен офталмоскоп, увеличителни лещи и ултразвук.
• Извършване на допълнителни диагностични тестове, които са показани за състоянието на окото на вашия домашен любимец.

Допълнителните  диагностични тестове могат да бъдат:  тестването на  окото за състоянието на слъзната секреция и количеството й  (schirmer test),  тонометрия (измерване на вътреочното налягане с Tonopen),  гониоскопия (за определяне на анатомията на иридокорнеалния ъгъл). Тези тестове обикновено се извършват по време на първоначалната консултация. Могат да се препоръчват други специализирани тестове (като електроретентография (за тестване на електрическата активност на ретината) или  ехография на окото (за оценка на окото или орбита, когато не е възможна директна оценка) и обикновено могат да се извършват в същия ден.

Нашата цел е да сте добре образовани и да имате ясно разбиране за състоянието на очите на вашия домашен любимец. Ще Ви предоставим диагноза, ще опишем очното състояние по ясен и разбираем начин, ще обсъдим необходимите препоръчани медикаменти и инструкции за лечението.

При въпроси, не се колебайте да се свържете с нас!

Контакти
Този сайт използва бисквитки и други технологии за да функционира правилно. Приемам